Sterrenkijker, November 2018

We hebben allemaal een fijne herfstvakantie gehad!
Maar na een paar dagen geen school, moesten we toch weer lekker aan de slag.

Vorige week hebben we allemaal ons rapport gekregen! We kunnen trots zijn op onszelf want we hebben er hard ons best voor gedaan.

Voor de vakantie kwam juf Elselien op school met Felix. Leuk dat we hem en natuurlijk de juf mochten zien! We hadden ook een mooi cadeau voor hen gemaakt!
Deze weken werken we aan de kinderboekenmaand: vriendschap. Ook het thema van Wonderlijk gemaakt ging hierover dus konden we mooi combineren.
Wat is vriendschap? Waarom ben je vrienden? Wat is verkering? Wat is trouwen?
Daarna deden we een opdracht: waarom ben jij een goede vriend(in)? Dat vonden veel van ons moeilijk om te benoemen. Dat is misschien ook best een lastige vraag.
We vonden het makkelijker om aan te geven waarom iemand onze vriend(in) is.

We hebben afgelopen vrijdag een voorleeswedstrijd gehad! Er werd mooi voorgelezen. Denise is de winnaar in onze klas!
En vrijdag 9 november hebben we een afsluiting van de kinderboekenmaand. Dan gaan we samen met de klas iets laten zien over vriendschap.

Ook zijn we afgelopen vrijdag naar de kerk van Axel geweest. We kregen uitleg over de verschillende pijpen in een orgel en hoorden de verschillende geluiden. Het was heel interessant!

Volgende week worden er ook weer lootjes getrokken voor sinterklaas. Want ja….. dat staat ook weer voor de deur.

We kijken heel erg uit naar onze dropping op 16 november!!!

Dan onze “gewone” vakken:
Met thema is juf Tonja bezig met aardrijkskunde: De stad.
Juf Rianne werkt aan het geschiedenis thema: Romeinse Rijk.
Tijdens de muziekles hebben we kennisgemaakt met een stripsody. Muziek maken met tekeningen en woorden ipv noten. We hebben ons eigen boekje gemaakt.
Ster van de week waren Yorrit, Leonie en Joab. De nieuwe ster is Juda.
De bijbelverhalen gingen over het thema Vriendschap. Komende weken gaat het over de profeten.
Deze komende weken leren we: psalm 136:1, opwekking 59, psalm 55:9 en psalm 4 kidz 65.

Nu volgt informatie over een aantal vakken per groep:
Groep 6
*Rekenen: We oefenen nog verder met cijferend optellen en aftrekken, maar gaan ook delen en rekenen met verschillende inhoudsmaten.
*Spelling: we oefenen verder het schrijven van de persoonsvorm in de tegenwoordige tijd. Dan voornamelijk over de ikvorm met een d. Worden: ik word, een ander: ikvorm +t – hij wordt.
Ook herhalen we woorden met ij/ei. En leren we woorden met een i. Je hoort ie maar schrijft een i, bijvoorbeeld olifant.
*Taal: We oefenen met een kort verhaal schrijven. Wat een voegwoord is. Reclame maken en wat sterke en zwakke werkwoorden zijn.
*Topo: we hebben de toets van Zeeland gehad. Wauw wat waren dat goede cijfers!!! Nu zijn we bezig met Groningen en Drente. Daarna zijn Flevoland en Utrecht aan de beurt.
*Engels: Unit 2 gaat over boodschappen doen. Het leren van de woorden gaat steeds beter!


Groep 7
*Rekenen: We gaan verder met optellen en aftrekken van kommagetallen, we leren meer over breuken en houden ons bezig met inhoudsmaten om te rekenen.
*Spelling: we blijven oefenen met het schrijven met werkwoorden. Ook voor de persoonsvorm van de hulpwerkwoorden hebben, zijn, kunnen, willen, mogen en zullen. We gaan oefenen met woorden die je schrijft met th, maar je hoort eigenlijk alleen de t. Woorden met de stomme h.
*Taal: We oefenen met verhalen schrijven. We leren wat het lijdend voorwerp is en we gaan verder met de zinsdelen.
*Topo: De toets van België en Luxemburg hebben we gehad. Er waren veel hoge cijfers. Een paar hadden wat minder goed geleerd.
*Engels: Unit 2 gaat over ‘shopping’ (boodschappen doen).


Goed om nog even te laten weten: we hebben een regel in de klas dat als iemand onder de les zit te snoepen ( met uitzondering van keelsnoepjes, als we daarvan af weten) dat diegene de volgende dag de klas moet trakteren. Dat hoeft maar een kleinigheidje te zijn, maar we willen laten weten dat we niet willen dat er gesnoept wordt onder de les.

Hartelijke groeten,

Juf Tonja en juf Rianne